top of page
Met bezem naar school

Wie naar de lagere school gaat in Tanzania, stopt niet enkel schriften, boeken of potloden in zijn schooltas, maar ook een handbezem (zie filmpje van Kankati hiernaast). 

Zo'n handbezem koop je in Tanzania op de markt, maar kan je ook zelf maken. 

In Tanzania worden hiervoor stengels van kokospalmen gebruikt of stevige grassoorten. Deze worden met een touw aan elkaar vastgebonden tot een kleine bezem. 
 

20211026_125943_edited.jpg

Kankati, broer van Esther, toont ons de inhoud van zijn schooltas.

Waarom heb je een bezem nodig op school?
In Tanzania moeten de leerlingen zelf hun eigen school poetsen. Als iedereen meehelpt, is die klus vlug geklaard! Wie zijn bezem vergeet, wordt gestraft...
 

Met bezem thuis

Esther heeft ook een bezem, net als haar broers. Maar zij gaat niet naar school. Zij gebruikt haar bezem om het huis en de buitenplaats te vegen.

Zo staat de bezem zowel symbool voor wie onderwijs volgt als voor wie geen onderwijs kan volgen maar huishoudelijk werk moet doen.

bord zwart spot.jpg
Maak je eigen bezem

Stengels van kokospalmen zal je bij ons niet vinden... Wat je wel kan gebruiken zijn berkentwijgen. Hoe je daarmee een bezem kan maken lees je hier. Je hoeft er geen steel aan vast te zetten, want in Tanzania gebruiken ze het als handbezem.

Met mooie lange stukken riet of stro kan je op dezelfde manier ook een bezem maken, maar dit materiaal is welilcht moeilijker te vinden.  

640px-Ghanaian_Broom.jpg
640px-Lustenau-Sperger-Homemade_broom-01ASD.jpg
bottom of page