top of page
Lager onderwijs

klasboekje

Inhoud: een informatieve brief van Suzana, kruiswoordraadsel, doe-opdrachten, dilemma's, boodschap aan de ouders, ... 

Voor leekrachten, als extra achtergrond bij het thema "onderwijskansen voor meisjes": Dossier "Alle meisjes naar school" van Plan België.

extra achtergrondinfo

aanbod Rooms katholieke godsdienst

We volgen de mama van Esther ongeveer vier minuten op het laatste stukje van haar tocht naar de markt. Op de markt verkoopt ze suikerriet. Er zijn heel wat mensen en voorwerpen te zien die ons iets meer vertellen over het leven in Tanzania en over enkele mondiale thema’s waar ook wij mee in contact komen. 

In het  Word document vind je opdrachten voor leerlingen en suggesties tot klasbespreking. 

Tanzania en mondiale thema's​

Bordspel​ Girls@school!

Vrijwilliger Marc Willems werkte een bordspel uit rond het campagnethema "Girls@School!" voor het secundair onderwijs. Maar dit spel is ongetwijfeld ook haalbaar voor de oudere leerlingen in het lager onderwijs. 

 

Het spel volgt de tocht van Suzana naar Maendeleo. Tijdens het spel ervaren de spelers wat meisjes in Tanzania meemaken tijdens hun schooltijd: wat helpt hen vooruit en wat zijn de obstakels. Daarnaast worden er ook wat kennisvragen over Tanzania gesteld. De antwoorden kunnen de spelers opzoeken op het web.

Spelbord Tanzania 2022.png

Hoofdband Zuidactie 

In Sint-Augustinus in Brakel krijgen de leerlingen jaarlijks een hoofdband aan met daarop het logo van de Zuidactie. Zo wordt iedereen meteen ondergedompeld en krijgt de campagne extra aandacht.

Juf Ilja deelt graag deze hoofdband met jullie:

Hoekenwerk

Juf Jolien uit Sint-Laurens Zelzate-West werkte een leuke opdracht uit om haar leerlingen kennis te laten maken met het campagnethema. De klas wordt in groepjes verdeeld. Elk team krijgt een ‘rugzakje’ en moet dit vullen om naar school te kunnen gaan. Doorheen de opdrachten krijgen de kinderen iets om in hun rugzakje te stoppen.

Zuidactie code-spel

Juf Ilja uit Sint-Augustinus Brakel maakte voor de leerlingen uit het 4de, 5de en 6de jaar een spannend zoekspel rond de Zuidactie. De leerlingen gaan via verschillende opdrachten op zoek naar een code. Die code geeft hen toegang tot een sleutel waarmee ze een kistje kunnen openen. Het kistje bevat een ... verrassing.

Padlet

bottom of page