top of page
Suzanna met klasgenoten.jpg
Suzana

Suzana, of "Suzy" voor de vrienden, is nu17 jaar. Na de lagere school kreeg ze van haar ouders de boodschap dat ze haar studies secundair onderwijs niet kon aanvatten... uit geldgebrek.

 

Suzana's gezin, met zes kinderen, heeft het financieel moeilijk. De vader kan om gezondheidsredenen niet meer werken en haar moeder verdient niet zo veel. Zij verkoopt houtskool in kleine hoeveelheden aan mensen uit de buurt.

 

Voor Suzana was de beslissing van haar ouders een heel zware slag. Plots vielen al haar toekomstdromen in het water. Maar ze begreep wel dat haar vader en moeder die beslissing moesten nemen. Haar gezin moest zien te overleven.

 

Via het Maendeleo studiefonds, kreeg ze een beurs om haar studies secundair onderwijs toch te beginnen. Met een jaar vertraging, zit Suzanna opnieuw in de schoolbanken. Ze hoopt volgend schooljaar het hoger secundair te kunnen beginnen. Nu zit ze in het vierde jaar van het lager secundair en gaat er helemaal voor!  

 

Suzana schrijft graag. Ze wil later tv-journalist worden. Ze wil verslag uitbrengen over sociale thema’s. Ze wil mensen de armoede in haar wijk tonen, de problemen waar mensen iedere dag mee geconfronteerd worden. Nu ze opnieuw kan studeren, wil ze alles in het werk stellen om die droom te verwezenlijken

 

In de campagnefilm gaan we met Suzana op pad. Ze wil te weten komen hoe het komt dat meisjes vaker de schoolbanken verlaten dan jongens. We geven haar een cameraatje en selfiestick om dit als een echte onderzoeksjournalist te kunnen uitspitten. 

 

Met Br. Venance, de verantwoordelijke van het Maendeleo Jeugdcentrum van de Broeders van Liefde, gaat ze langs bij Esther. Ze verneemt dat Esther, net als zijzelf, omwille van armoede thuis moeten blijven en niet naar school kan. 

 

Vervolgens gaat Esther langs in het Wasichana project van Maendeleo. Daar krijgen meisjes die al heel lang geleden de school verlieten een naai- of koksopleiding zodat ze toch een beroep kunnen uitoefenen en als alleenstaande (moeder) kunnen overleven

Suzana is ook nieuwsgierig naar hoe haar klasgenoten denken over de onderwijskansen voor meisjes. Ze interviewt enkelen onder hen en de school organiseert een groot debat over de vraag of jongens meer kansen krijgen om naar school te gaan dan meisjes. 

 

In haar vrije tijd speelt Suzana netball. Ze zit in het netball meisjes team van Maendeleo. Ook met hen doet Suzana een kort interview. 

20210930_161728.jpg
DJI_20210930_143205_802.jpg
IMG_0607.JPG
IMG_0613.JPG
DJI_20211001_133253_895.jpg
bottom of page